Kvasac je, osim toga, jedan od najbogatijih
izvora vitamina B-kompleksa tako da se može koristiti i u medicinske
svrhe. Kvasac je toliko proučavan da mu je čak utvrđena genetska
struktura, odnosno genom. Od kvasca se može dobiti vrlo dobar protein
(torutein) s kojim su svojevremeno pripremani veliki planovi za
smanjivanje problema gladi svjetske populacije, ali je bilo raznih
tehničkih problema, a posebno je problematična bila apsorpcija tog
proteina.
Latinski naziv ''saharomyces'' nastao je od ''plijesan na šećeru'' što
znači da uspješno može rasti na svim šećerima i da te šećere može
razložiti. A čim razlaže šećere znači da se kao nusprodukti javljaju
plinovi - ugljični dioksid koji omogućuje, primjerice, rahlo tijesto.
Njegova sposobnost da najbolje fermentira dva šećera - fruktozu i
galaktozu, obilato se koristi u industriji vrenja. Tako se, zahvaljujući
postupcima vrenja dobivaju neki specijalni šećeri kao što je ksilitol
ili egzotične namirnice – crvena riža i fermentirana soja.
Većina alkoholnih pića dobivaju se, prije svega, zahvaljujući procesu
fermentacije šećera pomoću kvasnica, a najpoznatije piće je svakako
pivo. Tijekom procesa fermentacije, pod utjecajem kvasca, stvara se
odgovarajuća aroma karakteristična za pivo i to zahvaljujući nastanku
raznih voćnih estera. Kad kažemo ''alkoholna pića'' mislimo na alkohol
koji je rezultat konverzije šećera. Fermentacija kod koje
riža postaje crvena nastaje pod utjecajem druge vrste kvasnica -
Monascus purpureus.
Kvasac sa zdravstvenog aspekta
Što se tiče zdravstvenog aspekta, postoji suglasnost kako je kvasac u
malim količinama zdrav i koristan, osobito kad je u pitanju deficit
vitamina B kompleksa. No korisnike treba upozoriti da se kvasac
relativno teško probavlja i da kod ponavljanih količina može izazvati
neugodne grčeve.
Prema istraživanju medicinskog centra u Marylandu, kvasac je bogat
kromom te vitaminima B1, B2, B6, nikotinskom kiselinom i pantotenskom
kiselinom.
Prema tome, može pomoći kod lakšeg oblika dijabetesa jer
regulira šećer u krvi. Kvasac sadrži male količine vitamin B12 pa ga
treba nadopuniti konzumiranjem mesa.
Poznato je kako se kvasac koristi za tretiranje povišenog kolesterola
kao i protiv mladenačkih bubuljica na licu (acne vulgaris).
Nema komentara:
Objavi komentar