Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporučuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkaćnih puteva, ali i za liječenje gastritisa. Pošto se zna da efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, dobro je došao u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate radi bržeg oporavka. Često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom.
Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, podstiče se i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz sličnih razloga može pomoći u borbi protiv gojaznosti. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti.
Priprema čaja od peršuna:
Čaj od peršuna priprema se tako što se korijen peršuna (oko 15 grama) nasjecka na kockice, ubaci u 2 dl ključale vode i prokuha oko 5 minuta. Cedi se tek posle 15-tak minuta a da bi mogao da ispolji sve svoje ljekovite moći potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.
Nema komentara:
Objavi komentar