Susam svakako zaslužuje biti rame uz rame sa bijelim lukom, medom,
kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama. Pristupačan je pa nema razloga
da ga se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne
bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina susamove sjemenke
i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a mi vam donosimo neke
od najistaknutijih dokazanih prednosti susama.
Sastav sjemenki susama
Sjemenke susana mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu
postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu
vrednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo
zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna.
Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.
Vitamini i minerali
Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcijum i željezo naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.
Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su
po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju
holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i
sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog
pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih
posljedica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju
zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe
ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava
djelotvornost glibenklamida, lijekova za liječenje šećerne bolesti.
Način upotrebe
Kašičica sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću
spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se
oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se
sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa
susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.
Sjemenke susama su
jedan od glavnih izvora fitinske kiseline. Nalazi se u vlaknastim
dijelovima sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarka. Između ostalog,
fitinska kiselina može pomoći u sprečavanju razvoja raka debelog crijeva
i jačanju imunološkog sistema.
U sjemenkama susama takođe možemo naći lignane, materije koje
omogućavaju apsorpciju vitamina E, utiču na nivo masnoće u krvi i
potpomažu stabilizaciji šećera u krvi. Lignani u sjemenkama susama
takođe pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. | Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/zdravlje/sjemenke-susama-regulisu-krvni-pritisak-smanjuju-migrene-i-poboljsavaju-san/
Sjemenke susama su
jedan od glavnih izvora fitinske kiseline. Nalazi se u vlaknastim
dijelovima sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarka. Između ostalog,
fitinska kiselina može pomoći u sprečavanju razvoja raka debelog crijeva
i jačanju imunološkog sistema.
U sjemenkama susama takođe možemo naći lignane, materije koje
omogućavaju apsorpciju vitamina E, utiču na nivo masnoće u krvi i
potpomažu stabilizaciji šećera u krvi. Lignani u sjemenkama susama
takođe pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. | Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/zdravlje/sjemenke-susama-regulisu-krvni-pritisak-smanjuju-migrene-i-poboljsavaju-san/
Sjemenke susama su
jedan od glavnih izvora fitinske kiseline. Nalazi se u vlaknastim
dijelovima sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarka. Između ostalog,
fitinska kiselina može pomoći u sprečavanju razvoja raka debelog crijeva
i jačanju imunološkog sistema.
U sjemenkama susama takođe možemo naći lignane, materije koje
omogućavaju apsorpciju vitamina E, utiču na nivo masnoće u krvi i
potpomažu stabilizaciji šećera u krvi. Lignani u sjemenkama susama
takođe pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. | Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/zdravlje/sjemenke-susama-regulisu-krvni-pritisak-smanjuju-migrene-i-poboljsavaju-san/
Nema komentara:
Objavi komentar