Metvica je u narodu znana još i kao nana, paprena metvica, menta, pepermint.
Postoji preko 250 vrsta metvica. Najpoznatije su klasasta i paprena metvica.
Smatra se da je metvica porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina.
Popularna je u mnogim dijelovima svijeta, a osobito u arapskom, gdje služi kao glavni začin i redovito se pije kao čaj.
I drugdje u svijetu ovaj se čaj stoljećima pije zbog ugodnog okusa i mirisa te brojnih ljekovitih svojstava. Metvica spada među čajeve koje bi uvijek trebalo imati kod kuće, jer dobro dođe kod različitih tegoba.
Sadrži visoku količinu mentola, koji je po mirisu čini prepoznatljivom među tisućama biljaka.
Metvica sadrži vitamine A, C i druge aktivne tvari poput ružmarinske kiseline koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije.
Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale i sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale. Smatra se da metvica, zahvaljujući ružmarinskoj kiselini, ublažuje alergiju i astmu. Oblozi od metvice pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost dišnih puteva.
Neka istraživanja pokazuju da bi metvica mogla imati i antikancerogena svojstva, jer sadrži perililni alkohol, koji se u testiranjima pokazao zaslužnim za sprečavanje raka debelog crijeva, kože i pluća
Ova mirisna biljka:
- suzbija upale i infekcije
- pomaže kod astme i alergije
- jača imunitet
- pomaže kod probavnih tegoba
- sprečava bolesti desni i loš zadah
- potpomaže mršavljenju
- ublažava stres i nesanicu
Izvrsno se slaže s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška i voćem poput ananasa, limuna, naranče i dinje. Možete ju dodati i u jogurt ili čokoladu!
Nema komentara:
Objavi komentar