Za čaj od nevena u fitoterapiji se najčešće koristi prepoznatljivi
narančasti cvijet biljke, ali su ljekoviti i stabljika i list, koji se
obavezno beru po sunčanom vremenu, jer je tada najdjelotvorniji.
Zahvaljujući svom kompleksnom sastavu, čaj od nevena, ulje, tinktura i
mast se koriste kao pomoćna sredstva u liječenju širokog spektra
bolesti. U sastavu biljke pronalazimo prilično velike količine
flavonoida, koji ovoj biljci osiguravaju protuupalna svojstva, kao i
tanine, triterpenske saponozide, karotenoide, glikozid kaledulozid,malo
eterskog ulja i nekoliko organskih kiselina.
Neven je veoma važan sastojak čajnih mješavina koje se koriste u terapiji bolesti probavnih organa.
Čaj od nevena zacjeljuje ranice, čireve na želucu i dvanaestopalčanom
crijevu, normalizira rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u
želucu, a zahvaljujući protuupalnim svojstvima flavonoida, čaj od nevena
smiruje upalu debelog crijeva. Velika prisutnost sluzi i tanina
opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih oblika dijareje.
Recept za pripremu čaja:
Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu
biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i
pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe
pripremljeni čaj.
Nema komentara:
Objavi komentar