Rezultati istraživanja naučnika sa Harvarda sugerišu da med i bademi
imaju specijalna svojstva koja pomažu da se zaštitimo od srčanih
bolesti. Ipak, med i bademe treba polako uvoditi u ishranu i njima
zamenjivati drugu kaloričnu hranu.
U istraživanju je dokazano da med sadrži istu količinu antioksidanasa kao voće i povrće, uključujući spanać, banane, pomorandže i jagode. Međutim, potrebno je da pojedete značajnu količinu meda da biste dobili istu dozu antioksidanasa koju dobijate jedenjem voća. Mješavine četiri supene kašike meda sa dve šolje vode povećava nivoe antioksidanasa u krvi 25 muškaraca koji su učestvovali u petonedeljnoj studiji.
U istraživanju je dokazano da med sadrži istu količinu antioksidanasa kao voće i povrće, uključujući spanać, banane, pomorandže i jagode. Međutim, potrebno je da pojedete značajnu količinu meda da biste dobili istu dozu antioksidanasa koju dobijate jedenjem voća. Mješavine četiri supene kašike meda sa dve šolje vode povećava nivoe antioksidanasa u krvi 25 muškaraca koji su učestvovali u petonedeljnoj studiji.
Ranija laboratorijska studija istog istraživačkog tima potvrdila je i da taman med ima veću koncentraciju antioksidanasa.
U odvojenom istraživanju, kanadski naučnici otkrili su da bademi mogu
značajno da snize tzv. loš (LDL) holesterol. Istraživači su otkrili da
su nivoi LDL smanjeni u proseku za 4,4% kod dijece sa manjim udjelom
badema i 9,4% kod dijete sa većim porcijama.
Pored toga, odnos LDL i HDL ("dobrog") holesterola promenio se u korist "dobrog" za 8 do 12%.
Badem, takođe, može da pomogne u jačanju imuniteta, primenite neki od ovih recepata i mirno sačekajte sezonu prehlada.
Pored toga, odnos LDL i HDL ("dobrog") holesterola promenio se u korist "dobrog" za 8 do 12%.
Badem, takođe, može da pomogne u jačanju imuniteta, primenite neki od ovih recepata i mirno sačekajte sezonu prehlada.
Recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle
- 100 g suhog grožđa (veoma je bitan kvalitet suhog grožđa)- 150 g oraha u jezgru
- 100 g badema
- kora od dva limuna
- 100 g suhih kajsija
- 100 g suhih šljiva
- 250-300 g meda
- ako ste u prilici - vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjola (odlični su za jačanje imuniteta)
Sameljite u mašini za mljevenje mesa: suho grožđe, orahe, bademe, pinjole i limunovu koru. U smesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli. Promešajte. Dalje, dodajte suhe šljive i suhe kajsije. Promešajte. Na kraju dodajte med i opet promješajte. Ostavite da odstoji na tamnom mestu dva dana.
Za djecu stariju od 3 godine - kašičica dva puta dnevno. Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno. Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar