Ljuske od jaja sadrže 90 posto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor
tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po
hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da liječi simptome manjka kalcijuma i
zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog holesterola i
povišenog krvnog pritiska te pdstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih
ćelija.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor,
fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu
ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcijuma.
Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama
mljevene ljuske jajeta.
Štitna žlijezda
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od
dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope,
procjedite tečnost i pomešajte s litrom rakije i kilogramom meda.
Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu
kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Gastritis, čir
Kašiku mljevenih ljuski jaja pomješajte sa kašikom šećera i kašikom
mljevenog muškatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu
kašiku.
Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomješajte s dvije kašike limunovog
soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mlijeka.
Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče prije
spavanja.
Za jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri
litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti
kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog
soka.
Nema komentara:
Objavi komentar