Sljezov čaj posjeduje mucilaginozno, odnosno protuupalno djelovanje jer otpušta sluz koja zatim oblaže membrane u našem organizmu. Spojevi po imenu flavonoidi omogućuju protuupalno djelovanje dok ih sluz drži na mjestu te sprječava daljnje oštećenje tkiva tijekom upalnih procesa. Osim toga, bijeli sljez
ubrzava ozdravljenje jer okružuje (guta) bakterije, odumrle stanice ili
druge čestice koje ometaju normalan rad organizma. Slijedi popis svih dobrobiti sljezovog čaja za naše tijelo:
- Ublažava respiratorne tegobe (suhi kašalj, bronhitis, plućni katar, astma i sl.),
- Pomaže kod bakterijskih infekcija (upale grla i krajnika, mokraćnog mjehura),
- Ublažava upalna stanja kože (alergijske reakcije, crvenilo, ljuštenje, dehidracija i ozljede),
- Smiruje nadraženi želudac (sluz obavija želučanu stijenku kod žarenja i jake kiseline),
- Pomaže kod žgaravice i probavnih poteškoća (zatvor ili proljev)
- Smanjuje upalne procese u tijelu,
- Ubrzava oporavak kod infekcija, prehlade i gripe te ubrzava zarastanje kože,
- Smanjuje oticanje kože i unutarnjih organa,
- Pomaže kod bubrežnih kamenaca i urinarnih problema,
- Sprječava zadržavanje vode u tijelu,
- Može se dodati domaćim pripravcima za njegu kože i kose.
Kod poteškoća s probavnim sustavom, sljezov čaj je iznimno djelotvoran jer se sluz ne mijenja i ne probavlja sve dok ne dospije u crijeva. To omogućuje pozitivno djelovanje za velik broj upalnih tegoba probavnog sustava, a posebice kod uznemirenog želuca.
Pravilna priprema čaja od sljeza
Zbog mucilaginoznog djelovanja koje smo prethodno objasnili te ispuštanja sluzi, sljezov čaj poželjno je pripremati u hladnoj vodi
kako bi se ljekovita svojstva sačuvala, a flavonoidi zadržali svoju
funkciju. S time da čaj nema poseban okus, u čaj možete dodati i malo
svježe ili sušene mente (metvice) kako bi čaj bio osvježavajuć i ukusan.
Potrebno je:
- 1 žlica korijena bijelog sljeza
- 1 žličica mente (izborno)
- 250-300 ml tople vode (nikako vruće)
Čaj je najbolje pripremati u staklenoj tegli s poglopcem, no može vam poslužiti i staklena boca (biljni materijal uspite pomoću lijevka da spriječite prosipanje). Pomiješajte bijeli sljez i mentu ako ste se za nju odlučili – svježa menta (metvica) daleko prednjači okusom. Prelijte bilje toplom vodom, temperature otprilike 40°C-50°C i poklopite teglu. Sve dobro promućkajte te ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći, prije konzumiranja čaj procijedite i eventualno zasladite s malo meda.
Način korištenja i preporučena dnevna doza
Sljezov čaj možemo konzumirati nekoliko puta dnevno, a preporučen je unos veće količine vode u kombinaciji s ovim čajem. Ukoliko sljezov čaj pijete zbog problema s probavom ili želucem, poželjno je 6 grama sljeza podijeliti na nekoliko doza i konzumirati tijekom dana.
Također, ukoliko oralno konzumirate kakve lijekove, popijte lijek 2h prije konzumacije sljezovog čaja ili 4-5h nakon što ste popili čaj. Sljezov korijen može usporiti apsorpciju lijekova te je najbolje biti na oprezu kada je riječ o lijekovima za određena zdravstvena stanja.
Nema komentara:
Objavi komentar