Dokazana ljekovita svojstva koprive su:
- Izuzetno dobar kod infekcije mokraćnog sustava.
- Koristi se kod upale mokraćnih mjehura.
- Kod prevencije nastanka bubrežnih kamenca.
- Pročiščava krv (posebno koristan kod kožnih bolesti).
- Zbog bogatstva željezom izuzetno dobar kod slabokrvnosti, stvaranju crvenih krvnih zrnca.
- Potiče obnovu stanica (izuzetno koristan za obnovu istrošene hrskavice).
- Kod reume.
- Sprečava opadanje kose.
- Regulira probavu.
- Pomaže kod vodene bolesti.
- Za bolji san.
- Djeluje umirujuće tj. smiruje živčanu napetost.
- Kod čireva na želucu i crijevima.
- Izuzetno dobar kod plućnih bolesti (najčešće se dodaje med).
- Preporuča se kod upala desni.
- Pomaže kod snižavanja šečera u krvi.
- Koristi se kod bolesti jetre.
- Zaustavlja krvarenja (primjena kod krvnog mokrenja, prejakog menstrualnog krvarenja).
- Koristi se kod tumora slezene.
- Pomaže kod virusnih i bakterijskih infekcija.
- Pomaže kod alergija.
- Jača imunitet
Klasičan način pripreme čaja od koprive
- Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre.
- Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke.
- Prelijete s kipućom vodom.
- Poklopite i ostavite 15 – 20 min.
- Procjedite.
- Možete početi s ispijanjem ovog izuzetno ljekovitog napitka.
Čaj za čir na želucu i crijevima te za bubrežna oboljena priprema se na sljedeći način:
- u 1 l crnog vina stavite smjesu (smjesa se sastoji od: 10 žlica lišća i korijena koprive, 2 žlice bokvice te po 1 žlicu pelina i smrvljenih smrekovih boba),
- to ostavite 12 sati,
- u to stavite 3 – 4 žlice meda,
- kuhajte oko 30 min,
- ovaj napitak uzimajte dok je mlak i to 1 žlica prije jela.
Nema komentara:
Objavi komentar