Svakodnevno unošenje pola decilitra soka od cvekle u znatnoj meri će
smanjiti povišeni krvni pritisak, tvrde stručnjaci iz Britanskog
udruženja osoba sa hipertenzijom. Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji
se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za
regulisanje krvnog pritiska, pokazalo je njihovo istraživanje.
Do
ovakvog zaključka došli su, tako što su grupi zdravih ljudi dali da
popiju pola decilitra soka od cvekle. Posle samo sat vremena njihov
pritisak se snizio. Pozitivan učinak bio je još veći posle tri sata, a
primećivao se i nakon 24 časa.
S obzirom na to da danas u svetu
više od 25 odsto odraslih ljudi ima hipertenziju, sa stalnom tendencijom
rapidnog rasta, više je nego važno otkriti sastojak koji će pozitivno
da utiče na njegovo regulisanje, ističu britanski stručnjaci. Zato sok
od cvekle i lisnato zeleno povrće treba unositi redovno da bi se
blagovremeno zaštitio kompletan kardiovaskularni sistem.
Nema komentara:
Objavi komentar