Sastojci:
- - 4 narandže
- - 1 kg šećera
- - 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
- - 9 litara vode
Postupak pripreme:
- Narandže oprati prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.
- Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti na mašinu za mlevenje mesa.
- Smesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
- Procediti kroz cediljku.
- U preceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
- Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto
je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak
dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako
što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem. Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.
Nema komentara:
Objavi komentar