Najnovije zajedničko istraživanje američkih i izraelskih znanstvenika
kaže da svakodnevo ispijanje jedne male čašice vina pomaže povećanju
razine dobrog kolesterola. Čaša vina može biti dobra za srce
dijabetičara, osobito ako je vino crno, tvrde.
Proučavali su zdravlje 224 dijabetičara preko dvije godine.
Podijelili su ih u tri grupe. Prva grupa pila je crno vino, druga
bijelo, a treća vodu. Oni koji su pili crno vino imali su bolje krvne
testove i povećali su vrijednost dobrog kolesterola.
Svi promatrani pacijenti imali su dijabetes tipa 2 kojeg uglavnom
prati i pretilost. Svi su imali redovite sastanke s dijetetičarima i
bili su na mediteranskoj prehrani.
Potiče procesiranje šećera
Uz to što im se povećala razina dobrog kolesterola, poznatog kao HDL
koji pomaže da se u krvotoku ne stvaraju ugrušci, oni koji su pili crno
vino imali su bitno poboljšane i druge krvne parametre.
Osim toga, i crno i bijelo vino pomažu dijabetičarima da procesiraju
šećer. Tijekom pokusa razine šećera bile su niže u obje grupe.
Preporuča da se dijabetes prvo stavi pod kontrolu prije nego li se počne
s malim količinama alkohola. Tim smatra da prilagođeno uzimanje crnog
vina očito smanjuje kardio-metaboličke rizike kod dijabetičara tipa 2,
što znači da smanjuje njihove šanse da dobiju srčane bolesti ili moždani
udar.
Rast težine
Nije posve jasno da li crno vino ima isti učinak i na ljude koji nisu dijabetičari.
Tom Sanders, s King’s College iz Londona smatra da još treba dobro
proučiti vezu između visokog HDL kolesterola i njegovog učinka na
poboljšanje zdravlja srca.
A dodaje, iz svog iskustva, da se svaka tvrdnja o zdravlju i utjecaju
crnog vina na zdravlje mora promatrati pažljivo. Jer svaka potencijalna
dobra strana pijenja alkohola, može biti beznačajna ako se znaju
popratne pojave, a to je svakako dobijanje na težini.
Nema komentara:
Objavi komentar